Mănăstirea Polovragi – Armonie în alb

În călătoria noastră prin județul Gorj, nu puteam rata o vizită la Mănăstirea Polovragi. Liniștea dimineții ne-a călăuzit pe drumul pietruit până la poarta de intrare a mănăstirii.

Asemănătare cu porțile maramureșene, poarta marcheză atât intrarea fizică spre curtea mănăstirii cât și intrarea spirituală către credință și iertare. Aleea mărginită de brazi înalți și nuci roditori te conduce spre a doua intrare către lăcașul de cult. Liniște izbitoare și verdele crud al ierbii sunt zguduite de câteva păsări ce par că își cântă una alteia.

» Mai multe detalii

Cheile Oltețului și Peștera Polovragi – Miracol în inima munților

Cheile-oltetului-si-Pestra-Polovragi-miracol-in-inima-muntilor-DescoperimRomania-44

Acolo unde Munții Parâng întâlnesc Munții Căpățânii au luat naștere Cheile Oltețului. Această creație a fost săpată de-a lungul anilor de apele reci și repezi ale Oltețului formând astăzi, poate, cele mai înguste chei din țară.

Odată ce te-ai depărtat de pitoreasca localitate Polovragi și ai pășit pe Cheile Oltețului, simți cum răcoarea ia locul căldurii toropitoare, aerul devine parcă și mai curat, iar clinchetul apei printre stânci vine să completeze acest peisaj răcoros de vară.

Vegetația abundentă parcă ascunde acest loc să nu cumva să fie văzut de undeva de sus, ci descoperit doar de aici, de jos și doar de cei ce cutează să îl cunoască la pas.

» Mai multe detalii

Peștera Muierii – cea mai vizitată peșteră din România

Pășind printre dealurile gorjene spre Baia de Fier, cărările ne-au purtat pașii la Peștera Muierii.
O pesteră ascunsă în Munții Parâng, săpată de apele râului Galbenu în urmă cu 3-4 milioane de ani.
Peștera este de o frumusețe rară și își leagă numele de momente mai puțin fericite ale traiului pe aceste meleaguri, fiind folosită ca adăpost de femeile, bătrânii și copii din zonă rămași acasă în urma bărbaților plecați la luptă.
Lungimea peșterii este de 8000 metri și este așezată pe 4 niveluri, din care 800 de metri sunt vizitabili, doar nivelul superior, celelalte 3 niveluri sunt greu accesibile și sunt rezervații speologice. Temperatura peșterii este de 10 grade pe tot parcursul anului.

» Mai multe detalii

Pestera-Muierii-Cea-mai-vizitata-pestera-Cazare-Oltenia-Atractii-Oltenia-DescoperimRomania.ro-3-815x459

Transalpina

Transalpina_Șoseaua-Transalpina1

Transalpina mai este cunoscută și sub denumirea Drumul Regelui și traversează Munții Parâng din Carpații Meridionali de la N la S, făcând legatura între orașele Novaci jud. Gorj și Sebeș jud. Alba.

Este singurul drum din țară pe care se poate ajunge cu mașină până la nori și chiar deasupra lor. Transalpina fiind mult mai înaltă decât Transfăgărășanul ajungând la o altitudine de 2145m în Pasul Urdele. Soseaua este mult mai veche, dar și mai puțin celebră.

» Mai multe detalii